Na krížovú cestu po sídlisku Solinky prišlo približne 2000 veriacich

07.04.2012 Žilina

Žilina 6. apríla (TASR) – Štrnásť zastavení krížovej cesty po žilinskom sídlisku Solinky absolvovalo dnes približne 2000 veriacich, ktorým na záver udelil pred kostolom Dobrého pastiera požehnanie žilinský diecézny biskup Tomáš Galis.

Posolstvo veľkonočných sviatkov je podľa neho Ježišova smrť a zmŕtvychvstanie. "Boh tak miloval svet, že dal svojho jednorodeného syna z lásky a prijal ho ako obetu lásky. Tým, že on sa obetoval za nás, stali sme sa cez neho adoptovanými božími synmi a dcérami," skonštatoval žilinský diecézny biskup.

Správca farnosti Ján Hudec pripomenul, že krížovú cestu po sídlisku Solinky absolvujú veriaci od vzniku farnosti v roku 1997. "Ľudia v tieto dni sú oveľa citlivejší ako inokedy. Vnímal som, že mnoho ľudí, ktorí boli v sprievode, veľmi málo chodilo do kostola. A práve na Veľký piatok vyjdú z domovov a bytov. Mnohí už povedali, že keby nebolo tohto sprievodu na Veľký piatok, tak sa nepozberajú. Že to ich oslovilo a dnes prichádzajú do kostola," povedal.

V nesení zhruba 250 kilogramov vážiaceho kríža sa postupne vystriedalo viacero veriacich. "Snažili sme sa prejsť každý dvor a v každom urobiť zastavenie. Na začiatku krížovej cesty pozývame, aby sa ľudia zapojili do nesenia kríža. Mnohí prichádzali ako celé rodiny alebo s blízkymi. Po celej krížovej ceste sa striedajú a môže sa zapojiť, kto chce," doplnil Hudec.

"Tieto dni, zvlášť pre mňa ako kňaza, sú veľmi pekné. V tom, že ich môžem prežívať spolu s veriacimi. Ľudia prichádzajú do chrámu, dnes ich bude na veľkopiatkových obradoch najviac. A je to úžasné, čo prežívame a čo aj mňa veľmi oslovuje. Vždy hovorím ľuďom, že spoločenstvo, čo si vytvoríme tu, budeme raz žiť v nebi," uzatvoril správca farnosti Solinky.
 

Vyberte región